Gjumi dhe rëndësia e tij në kualitetin e jetës

Published on 06-10-2017

Gjumi është një pjesë e rëndësishmë e jetës së secilit prej nesh. Së bashku me ushqimin dhe aktivitetin fizik, gjumi është njëra nga shtyllat mbi të cilat bazohet një jetë e shëndetshme dhe e lumtur.
1Ne nuk flemë në gjumë gjatë natës vetëm që të pushojmë. Gjatë kohës kur jemi në gjumë organizmi dhe truri jonë nuk ndalen së funksionuari. Truri bën ndarjen e informatave të nevojshme nga ato të panevojshmet, të cilat më pas i harrojmë. Trupi liron toksinat e marra gjatë ditës dhe të gjitha qelizat ripërtërihen gjatë gjumit të natës. Prandaj, një gjumë i mirë i natës ka rëndësi jetike për secilin.

Sasia e gjumit që i nevojitet çdo personi varet nga disa faktorë të ndryshëm, sidomos nga mosha. Sipas specialistëve, orët e rekomanduara që njerëzit duhet ti kalojnë në gjumë, sipas moshës, janë:

Mosha: Sasia e rekomanduar e gjumit:
Të posalindurit 16 orë
Nga 3 deri në 12 vjeç Rreth 10 orë
Nga 13-18 vjeç Rreth 10 orë
Nga 19 deri në 55 vjeç Rreth 8 orë
Mbi 65 vjeç Rreth 6 orë

Enjoyed this video?
gjumi_1467409683-9584118
"No Thanks. Please Close This Box!"