Kemi shumë politikanë, por pak liderë

Published on 20-03-2017

memedalijusufi

Shkruan:Memedali Jusufi

Nje shoqeri pa udh-heqes nuk eshte shoqeri fare sepse kurdohere qe dy ose me shume njerez krijojne shoqeri dhe rrojne se bashku nuk mund te kete sjellje te pakontrolluar, te pakufizuar dhe te pandikuare.

Ne Maqedoni pervec ndarjes nuk flitet per asnje vlere demokratike qe nje kohe te gjate. Per me teper gjate ktyre tre muajve qe nga mbajtja e zgjedhjeve lehte mund te konstatohet se vendi jone ka politikan sa te duash por ajo qe mungon eshte pasja e udh-heqesve, liderve te vertet demokrat qe kane vizion per shtetin e tyre. Burrshtetas.

Duke nisur qe nga njeriu i pare ishtetit i cili perpos gavafe vlere tjeter identifikues edhe nuk ka deri te njeriu i cili erdhe nga Mali dhe solli xhunglen me vete.

Politika ka te beje, kryesishte dhe gjate pjeses me te madhe te kohes me rendtitje, mbirendtitje dhe bashkerenditje ose ne thelb me strukturimin hierarkik te kolektivave. Cili burshteteas ne Maqedoni ka anticipuar te pakten nje proces politik pervec se jane mare me pasojat.

Ndaj themi se ajo qe ka munguare ne Maqedoni gjate ktyre 27 viteve pluralizem eshte pasja sens e demokracise vertikale edhe pse edhe demokracia horizontale qe bazohet ne opinionin publik,zgjedhjet dhe demosin kane lene shume per te deshiruar. Pra duhet thene zeshem se ndertesen e bejne opinioni. zgjedhjet dhe demosi.

Politikanet nuk kane pasur vizion per shtetin e Maqedonise dhe jo-rralle here opinionin publik e kane shfrytzuare per te mbuluare mekatet e tyre demokratike. E kane justifikuare para faktorit nderkombetare se megjithate mendimi i lire ekziston ne vendin tone. Gjithsesi ata kane vazhduare me abuzimet e nje pasnjeshme sa qe erdhem ne nje moment qe evume ne pikpyejtje edhe egzistimin e vet shtetit.

Me pergjegjsine me te madhe mund te thuhet se edhe metodat me te mira po te shfrytzohen ne politike, abuzimi eshte i pashmangshem, por ajo qe kerkohet ne politike eshte pasja e pergjegjsise maksiimale ne shtetet e brishta sic eshte Maqedonia.

Duke bere nje hap perpara kjo nderloje perbehet nga nje proces shume-fazesh dhe shumefaqesh ne te cilen shumicat konkrete dhe pakicat konkrete materializohen( shkrihen) ne menyra te ndryshme.Procesi pra fillon me rregullat e lojes qe vendoset se si do te zgjidhet situata aktuale ” konfliktuoze” dhe kjo rregull qe eshte parimi i shumices. Kete situate e ilustrone ne menyre briliante Hamilton kur thote se po ti jepet pushteti shumices, ajo do te shtypte pakicen. Si regull kjo ka mbizotruare ne Ballkan e sidomos ne Maqedoni ku synimi eshte qe pushteti mos ti jepet as shumices as pakices, duke ua shperndare ate me radhe ose njekohesishte shumicave dhe pakicave njekohesishte.

Fundi i bashkëbisedimit

Enjoyed this video?
memedalijusufi
"No Thanks. Please Close This Box!"